Post Image

PFA sau SRL?

Ce forma de reprezentare juridica sa aleg atunci cand doresc sa lucrez ca model de videochat

Black Sheep Studios este un studio de videochat din Bucuresti care se deosebeste de alte companii de profil prin conceptul de agentie in jurul careia este construita afacerea. Noi nu angajam modelele, ci colaboram cu modele independente si le sustinem prin toate mijloacele necesate pentru ca acestea sa ajunga la castiguri de top.

Fie ca doresti sa colaborezi cu noi, fie ca doresti sa lucrezi de acasa, este foarte important sa faci acest job intr-un cadru legal, pentru a nu avea probleme fiscale si legale. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie sa stii ca trebuie sa iti creezi un PFA sau un SRL si sa platesti toate datoriile catre stat. Ambele au atat avantaje, cat si dezavantaje, asadar recomandarea este alegerea unei forme de organizare care sa se potriveasca cu necesitatile particulare ale firmei care se doreste a se infiinta.

Din aceasta cauza, Black Sheep Studios vine in ajutor cu o comparatie detaliata intre cele doua forma de organizare: PFA sau SRL.PFA

Incepand cu veniturile incasate in 2018, persoana fizica va fi responsabila pentru calculul impozitului pe venit, CAS si CASS. Astfel, orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri este obligata sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV).

PFA-urile trebuie sa depuna anual o singura declaratie la ANAF - "Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice", in care vor fi declarate veniturile realizate in anul precedent si veniturile estimate pentru anul curent.

Veniturile supuse declararii sunt:

- venituri din activitati independente;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celora a caror impunere a fost finala;

- venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda a caror impunere a fost finala;

- venituri din inverstitii, cu exceptia veniturilor din dividende, dobanzi si a celor din lichidarea unei persoane juridice, a caror impunere a fost finala;

- venituri din activitati agricole, sivicultura si piscicultura;


Ce impozite se platesc?

1. Impozitul pe venit 10%

Impozitul pe venit este stabilit in sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) sau norma de venit (10% din norma de venit publicata pentru activitatea pentru care exista autorizare).

Impozitul pe venit se plateste in contul specificat de ANAF din localitatea in care persoana isi are domiciliul, iar in ordinul de plata se completeaza CNP-ul persoanei fizice. Impozitul trebuie platit pana la data de 15 martie anul urmator al realizarii veniturilor.

Persoana fizica poate dispune acordarea a:

- 2% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor non-profit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii sau

- 3,5% din impozitul pe venit - pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

2. Contributia la pensie - CAS 25%

Calculul CAS se efectueaza de persoana fizica prin Declaratia unica.

Toate persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, din contracte de activitate sportiva si din drepturi de proprietate intelectuala sunt obligate sa plateasca CAS-ul.

Foarte important de stiut este ca persoanele care obtin si venituri din salarii nu trebuie sa mai plateasca CAS pentru PFA.

Persoana fizica trebuie sa faca evaluarea pentru incadrarea ca platitor de CAS in functie de venitul estimat pentru anul curent:

- daca venitul net estimat pentru anul curent este >= 24960 lei, atunci datoreaza CAS la un venit ales, dar nu mai mic decat nivelul salariului minim brut pe tara;

- daca venitul net estimat pentru anul curent este <24960lei, atunci nu este obligatorie plata CAS (persoana se poate asigura optinal). Totusi, in cazul in care anul viitor, confirm declaratiei unice se constata depasirea plafonului de 22800 lei, persoana fizica trebuie sa plateasca CAS conform calculului de mai sus.

Platile CAS se pot efectua oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator).

3. Contributie la sanatate - CASS 10%

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

- daca venitul net estimat a se realiza pentru anul curent este >= 24960 lei, atunci se datoreaza CASS la salariul minim brut pe tara;

- daca venitul net estimat a se realiza pentru anul curent este <24960 lei, nu este obligatorie plata CASS (persoana se poate asigura optional). Totusi, in cazul in care anul viitor, confirm declaratiei unice se constata depasirea plafonului de 22800 lei, persoana fizica trebuie sa plateasca CASS conform calculului de mai sus.

Daca se estimeaza venituri mai mici de 22800 lei, persoanele fizice pot opta pentru plata controbutiei, datorand CASS astfel:

- daca depun Declaratia Unica pana in termenul legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia, SAU

- daca depun Declaratia Unic dupa termenul legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei, inclusiv luna in care se depune declaratia.

Persoana fizica are calitatea de asigurat la sistemul de sanatate de la data depunerii Declaratiei unice.

Platile CASS se pot efectua oricand pana la scadenta - 15 martie anul urmator.


Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA a unei PFA

Obligatia unei persoane fizice autorizate de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.


Avantaje PFA:

* costuri reduse de infiintare;

* costuri reduse pentru administrare;

* nu exista obligativitatea unui contabil autorizat, detinatorul de PFA putand sa tina propria contabilitate. Daca totusi se opteaza angajarea unui contabil, serviciile au un cost mai redus fata de SRL;

* procesul de depunere a documentatiei este mai simplu si consta in depunerea unor declaratii la ANAF;

* profitul realizat de PFA poate fi valorificat oricand, fara necesitatea impartirii dividentelor sau mentionarii anului in documentele oficiale;

* desfiintarea unui PFA se realizeaza mai simplu fata de un SRL, iar costurile sunt mai reduse.


Dezavantaje PFA

* un PFA se poate infiinta numai pe baza unor documente care sa ateste pregatirea profesionala a solicitantului, prin urmare se pot alege codurile CAEN care privesc activitati ce pot fi prestate de solicitant;

* o persoana fizica autorizata poate avea ca angajati maxim 3 persoane;

* raspunderea persoanei fizice este maxima in cazul in care se inregistreaza datorii, raspunde cu tot patrimoniul;SRL

Antreprenorii care decid sa isi infiinteze o societate cu raspundere limitata trebuie sa cunoasca cateva aspecte importante cu privire la infiintarea ei, dar si cu privire la obligatiile pe care le au dupa ce societatea a fost infiintata.

Societatea cu raspundere limitata (SRL) este o forma juridica destul de avantajoasa pentru care majoritatea tinerilor intreprinzatori opteaza, deoarece raspunderea este limitata la capitalul social al entitatii economice, minimul fiind de 200 de lei. 

Taxele obligatorii pentru SRL sunt 3% impozit din venituri daca societatea nu are angajati, rspectiv 1% impozit din venituri daca societatea are 1 salariat cu norma intreaga.

Prin salariat intelegem o norma de 8 ore/zi de lucru, adica fie o persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica, dar care cumuleaza 8 ore.


Calculul impozitelor datorate pentru 1 angajat cu salariul minim pe economie:

Salariul brut = 2085 lei

Salariul net = 1229 lei

Contributii salarii = 835 lei


Totodata, se poate opta si pentru un SRL platitor de impozit pe profit, spre deosebire de varianta prezentata mai sus, unde impozitarea se face pe intreg venitul realizat, caz in care se datoreaza statului 16% impozit pe profit.

Toate SRL-urile datoreaza statului 5% impozit pe dividente, pentru a putea ajunge sa folositi banii realizati ca profit in scopuri personale.


Avantajele unei microintreprinderii (SRL)

* Capitalul social la infiintare este de minim 200 lei, care ulterior poate fi recuperat;

* Nu exista limitare in alegerea codurilor CAEN;

* Solicitantul nu trebuie sa ateste calificarea/pregatirea acestuia;

* Asociatii raspund in limita capitalului social varsat de 200 lei;

* Daca exista cel putin un salariat cu norma intreaga, se va plati un impozit pe venitul microintreprinderilor de doar 1%. In caz contrar se aplica cota de 3%.

* Poate exista un numar nelimitat de salariati spre deosebire de PFA unde numarul de angajati este limitat la 3.


Dezavantajele unei microintreprinderi (SRL)

* Costuri cu evidenta contabila (servicii de contabilitate);

* Cheltuieli administrative aferente sediului (chirii, utilitati etc);

* Asociatul trebuie sa plateasca impozit pe dividendele retrase, pentru a putea folosi banii rezultati din profitul firmei in scopuri personale.

Analizand comparativ cele doua variante de persoane juridice (PFA sau SRL), este recomandat ca antreprenorul sa aleaga pe baza necesitatilor personale ale afacerii pe care o intreprinde.

Alegand sa colaborezi cu Black Sheep Studios vei putea sa optezi pentru varianta care ti se pare cea mai potrivita. Totodata, vei avea parte de consultanta financiar-contabila si juridica. Putem stabili o intalnire cu un contabil sau cu un avocat pentru a-ti explica mai in detaliu tot ce ai nevoie, astfel incat sa faci alegerea cea mai buna pentru tine.

Black Sheep Studios este unul dintre putinele studiouri de videochat din Bucuresti care incurajeaza 100% munca legala, fara stres. Haide la un interviu si convinge-te ca este asa.Black Sheep Studios - cine suntem noi?

Daca doresti sa afli mai multe despre videochat in general, sau daca ai alte intrebari pe care nu le-am acoperit in acest post, ne gasesti pe site-ul Black Sheep Studios. Ne poti contacta si poti stabili o intalnire la o cafea cu noi pentru a discuta mai multe, sau daca esti interesat / interesata sa lucrezi in acest domeniu, si cauti un studio profesionist si safe, poti stabili chiar un interviu cu noi. Ne poti gasi si pe pagina noastra de Facebook: Black Sheep Studios.

Suntem un studio de videochat din Bucuresti si ne propunem sa schimbam mentalitatea oamenilor in legatura cu acest domeniu si sa ajutam la educatia sexuala a societatii noastre prin diverse proiecte pe care le sustinem. Daca doresti sa faci parte din echipa noastra sau sa colaborezi cu noi, ne gasesti pe site-ul nostru Black Sheep Studios sau pe Facebook: Black Sheep Studios.